♥♥♥♥ SeLamat Datang Ke Blog Mata BoOlAT♥♥♥♥♥ Http//:mataboolat.blogsport.com

Sunday, March 20, 2011

♥ ♥ Makan Malam ♥ ♥


nk cerita ckit...nie bukan mkn mlam kami hehhe..
sekdar jdi ajk jer...hahaha
but tumpang sekaki alang2...
mkn malm nie untuk student last sem..
boOlat bru sem 5..
insya'allah...sem dpat giliran Boolat pulak..
bikin ag gempak...


mekup sendiri...


nie Boolat  n kawan d meja Mkan AJK...
mkan at tempat VIP 


peace..
=)


nie sje je...Boolat slam ecah 
dh cm akad nikah..


....... =)


peace...
=)


3 dara 


modal motor vespa 




hehehhe....xpandai nk bwak mtor nie


kami juara dapt hemper sowng satu 




nie Boolat ngan dak Kelas 


Boolat d atas pentas bersama lec

Wednesday, March 16, 2011

TsuNami Di Jepun2011


Tsunami kni berulang kembali...kini tsunami terjadi d Jepun...
peristiwa gelap masih lagi menghantui Manusia...








Kuasa Allah S.W.T
.....Allah......

♥ ♥ ♥ HoliDay CinTa ♥ ♥ ♥


nie la Saat bahgia boolat....cuti2 Cinta...ngan owng tersyang...
Hanya  2 hari jer boolat dpat jalan2 bnyak tempat..
seronok law bercuti nie... ♥ ♥ ♥


pease ......
=)



seLaMat Datng.......


Comelnye..... ♥ ♥ ♥



rehat Seketika...
=)......


................ =)................


Menjelajah tngok Ikan  ♥ ♥



Cni Pun nk tngkap Gmbar hehheeh =)



Senyum ........
=)


ini KAmi ........





My Car.... ♥ ♥ ♥ ♥


........... ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥..........


WoooW.....


cyang KMU...
LEBIU.... ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Tuesday, March 15, 2011

Jom Belajar Buat Bloger..


Langkah 1: Daftar Google 


Lho koq? Koq di Google? nak cipta  blog di blogger.com, koq malah diGoogle?

 kunjungi http://www.blogger.com. Anda akan mendapatkan halaman seperti pada gambar dibawah.

Jika Anda sudah memiliki login di Google, Anda tinggal login, maka Anda akan masuk ke Control Panel atau Panel Kontrol.

Oh ya, Anda bisa memilih bahasa, apakah Bahasa Indonesia atau bahasa Inggris.

Untuk kali ini saya anggap Anda belum memiliki login Google.

Klik tanda panah besar yang bertuliskan CIPTAKAN BLOG ANDA.

Sejauh ini sangat mudah dan akan terus mudah.
Halaman Pertama 

Langkah 2: Daftar Blog 


Setelah Anda klik tanda panah besar yang bertuliskan CIPTAKAN BLOG ANDA, maka akan muncul formulir seperti yang ada pada gambar dibawah ini.

Proses ini akan menciptakan account Google yang dapat Anda gunakan pada layananGoogle lainnya. Jika Anda sudah memiliki sebuah account Google mungkn dari Gmail,Google Groups, atau Orkut.

Satu account Google bisa digunakan untuk mengakses semua fasilitas yang disediakan olehGoogle.

Jika Anda sudah memiliki accout google, Anda bisa langsung login (masuk). Untuk login keGoogle, Anda harus login dengan menggunakan alamat email.

Silahkan lengkapi.

1. Alamat email yang Anda masukan harus sudah ada sebelumnya. Anda akan dikirim konfirmasi ke email tersebut. Jika Anda menggunakan email palsu atau email yang baru rencana akan dibuat, maka pendaftaran bisa gagal. Anda tidak perlu menggunakan email gmail.com. Email apa saja bisa.

2. Lengkapi data yang lainnya.

3. Tandai "Saya menerima Persyaratan dan Layanan" sebagai bukti bahwa Anda setuju. BTW Anda sudah membacanya?

Setelah lengkap, klik tanda panah yang bertuliskan lanjutkan.
Form Pendaftaran 1 
Form Pendaftaran 2 

Langkah 3: Membuat Blog 


Jika Anda berhasil, Anda akan dibawa ke halaman seperti pada gambar dibawah. Jika gagal? Gagal biasanya karena verifikasi kata Anda salah. Itu wajar karena sering kali verifikasi kata sulit dibaca. Yang sabar saja, ulangi sampai benar. Saya sendiri sampai mengulang 3X.

Setelah Anda berhasil mendaftar, Anda akan dibawa ke halaman seperti yang ada pada gambar dibawah. Sekarang Anda mulai membuat blog dengan mengisi nama dan alamat blog Anda.

Sebagai contoh, saya menamakan blog tersebut dengan nama Hasna Zahidah. Sssst, jangan curiga, Hasna adalah putri saya. Saya memilih alamat blog dengan alamat http://hasna-zahidah.blogspot.com
sebagai alaternatif, bisa juga http://hasnazahidah.blogspot.com.

Jika Anda membuat lensa dengan tujuan mempromosikan produk Anda atau produk afiliasi, maka dalam memilih nama, harus berisi nama produk atau jasa yang akan Anda tawarkan. Misalnya jika Anda ingin menjual ebook saya, Anda bisa memilih kata kunci seperti motivasi, sukses, berpikir positif, dan kata-kata kunci lainnya yang sesuai.

Anda juga bisa meneliti kata kunci yang paling banyak dicari orang (tentu harus berhubungan dengan produk yang Anda jual) di
https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

Anda bisa mengecek ketersediaan alamat blog yang Anda pilih. Jika tersedia bisa Anda lanjutkan. Jika tidak tersedia, maka Anda harus kreatif mencari nama lain atau memodifikasi alamat yang sudah ada, misalnya ditambahkan abc, xzy, 101, dan bisa juga dengan menyisipkan nama Anda.

Lanjutkan dengan klik tanda panah bertuliskan LANJUTKAN.
Proses Pembuatan Blog 

Langkah ke 4 Blog Template 


Berhasil? Tentu saja berhasil, memang mudah koq. Jika berhasil, Anda akan diarahkan ke halaman seperti yang ada pada gambar dibawah.

Pilihlah tema yang sesuai dengan selera Anda. Jika tidak ada yang sesui dengan selera Anda, jangan khawatir, nanti masih banyak pilihan tema yang bisa Anda install sendiri. Sekarang pilih saja tema agar proses pembuatan blog bisa diselesaikan. Anda bisa preview tema dengan klik gambarnya.

Untuk Memilih tema Anda klik (tandai) bulatannya o seperti pada gambar dibawah. Lihat yang saya tunjuk dengan panah merah buatan saya.

Setelah itu Anda klik tanda panah yang bertuliskan LANJUTKAN
Memilih Tema 

Belajar Membuat Blog Selesai 


Selamat, sekarang Anda sudah memiliki sebuah blog.

Memang masih ada beberapa hal yang harus Anda lakukan, yaitu pengaturan, tata letak, penambahan eleman, dan penggantian tema jika Anda menginginkan tema yang lain. Ini untuk tingkat lanjut.

Setidaknya, Anda sudah memiliki blog dan bisa posting. Hal ini sudah cukup untuk tahap awal. Untuk mendalami masalah Blog lebih dalam, saya anjurkan Anda membaca ebook Nge-Blog Dapat Duit.

Pada ebook tersebut, bukan hanya diajarkan cara nge-blog, tetapi juga bagaimana mendapatkan uang dari blog. Saya sendiri sudah membuktikannya, saya mendapatkan uang dari ngeblog. Jangan heran kalau saya rajin ngeblog.

Monday, March 14, 2011

Tips menghilangkan Masalah Kulit Berminyak.

 Beberapa petua menghilangkan dan mengurangkan kulit muka yang berminyak;
  • Parut epal hingga halus dan sapukan pada muka. Biarkan selama 15 minit selepas itu cucilah dengan air suam. Lakukan tiga kali seminggu.
  • Rendam beras anggaran setengah gelas, campurkan daun cermai dan ibu kunyit. Kesemuanya bahan ini hendaklah dikisar bersama. Bersihkan muka terlebih dahulu dan sapukan bahan yang telah dikisar itu setiap kali sebelum tidur.
  • Campurkan sedikit madu lebah dengan air perahan asam gelugur, jika tiada, bolehlah digantikan dengan air limau parut. Sapukan campuran bahan tersebut ke seluruh muka dan biarkan kering. Kemudian bilaslah dengan menggunakan air bersih.
  • Ramaskan daun sirih di dalam secawan air. Selepas itu, sapukan air ramasan itu pada seluruh muka dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air suam. Lakukan tiga kali seminggu berturut-turut untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.
  • Campurkan tepung dal dengan pati susu dan sapukan pada muka. Biarkan sapuan itu sehingga kering. Selepas itu bilas muka dengan air bersih.
  • Rendam sehelai tuala kecil ke dalam air suam kemudian perah dan tekapkan ke muka. Setelah itu laplah bersih-bersih. Lakukan setiap malam sebelum tidur.

berCuti d Tasik n Bukit Maxwell Hill

Cuti2 Dlam Malaysia di Tasik Taiping 
dan
Bukit Maxwell Hill...
Mari jelajah.....



Boolat dlam Boot itik..


Peace =)................


Muka Penat Berkayuh... 



eCah relex untuk berfoto huhuh.....


Jep untuk daki bukit 
khas untuk owng yang Xnk berjalan Kaki......
=)


boolat Dh smpai D puncak Bukit Maxwell...
best ( sjuk )



liHat suasana dari atas bukit.....


Rehat sebentar...


=)
smilee...




bunga Loceng Putih....



The Best....


Bnyak aktiviti disediakan...jom join...
leh bermalam d ats bukit...dapat lihat matahari terbenam..
dpat lihat satu taiping..lumut..ipoh...dn lain2..
dalpt merasakan kesejukkan sehingga 10 darjah

Sunday, March 13, 2011

isi Yng tersuRat nTersiRat d Hati BoolAt

Malam nie boolat btul2 sedih n kusut memikirkan hal Diri boolat....boolat xtau nk luahkan kat sape....mungkin
dengan cara boolat menaip nie dpat la boolat kurangkan rasa kesedihan d hati nie..boolat nak tnye dkat korng tkut pluk anty langsung x bertegur..boolat just nak tau....ape la agaknye kekurngan boolat???boolat ada buat salah ker??ada tersalah ckap???smpaikan ada mana2 pihak yang makan dalam dengan boolat??plezzla...bg jer tau boolat...boolat nak tau hal yang sebenar...law btul2 xnk kawan ngan boolat ckap jer..boolat terima dengan hati yang terbuka...jngan la seksa boolat cm nie...jngn la hukum boolat...boolat leh nmpak dengan mta kasar...yang boolat telah diasingkan dari 5BFF...

boolat nak jer cm dlu..rapat mesra..gelak kuat2....bising same2...lari sana..lari sini...tpi sekarng smua dh hilang...xtau hilang kat mna...tpi korang x...korang rapat jer....knper wei...ape salah boolat??ckap la...korng xsuka dengan cara boolat ker?? bg jer tau..mungkin boolat leh brubah...

jujur la boolat ckpkan...boolat dri segi beljar boolat memang amek serius...memang 100% boolat amek serius..law ini yang membuatkan korang terasa ngan boolat..maaf la..dh memang nie cra boolat...dri sem1 ag boolat memang xsuka wat assgment mhupun kerja umh last minit..boolat akn buat muka..korng leh pikir an...korng dh bsar pnjang...boolat bukan nk tnjuk lagak pandai..tidak sama sekali d hati boolat nk tunjuk lagak pandai dekat korang....pleezz la...entah la..kekadang boolat terasa keseorngan jer...sedih...xtau nk gmbarkan cm ner...hanya tuhan jer yang tau....bertapa sedihnye hati boolat...boolat hanya mampu bersabar...boolat solat..mohon agar ksabran boolat dpat berthan..boolat ngis...boolat xtau nk wat pe...boolat tngok korng rapat korang2 jer...g jlan2 dh xingt at boolat...knper ek??tertnya gak...mungkin sbb boolat nie kolot an...yer la boolat nie an lain ckit...

korng jngan la tnjuk sngat cm nie...boolat sedih...boolat dh xleh nk than....boolat asyik terfkir nk tnyer korang...korang dh benci boolat ek??korang xsuka boolat an??korang nympah an boolat an??boolat nie gelojoh an??boolat nie kolot an???asyik nk kne dengar ckp boolat jer an??entah la....smpai bila boolat nak jdi cm nie...akhir sem lambat ag..boolat xmampu nk hadapinye sowng2....mungkin pas korng bce nie..kalaw bce la..boolat mintak maaf banyak2...dari hujung rambut korang smpai hujung kaki korang...law boolat dh buat korang marah smpaikan dh xnk kwan ngan boolat...boolat mintak ampun..halalkan mkn minum boolat...
sekali lagi boolat mintak ampun dan maaf....



      ....RINTIHAN DARI HATI SEOWNG SHABT...




Friday, March 11, 2011

Tengah memeCahkan Kepala Untuk Ujian Bsok



jiwaku kacau...otak ku penat




stady...stady n trus stady


pagi2 lagi boolat dh bgun..nk tdow pun dh x lena duk fkirkan
bsok ada ujian micropy...subject nie memang mencabar...
susah cikit...nk menghafal dlam bi..per memang...hehehe
dari kul 10 pg boolat mula stady...smpai kepetang
xhenti2...perut yang menyanyi2 nie pun boolat
just endhkan jer....sbb perasan nie tkut sngat2....
wsau....nk menghafal bnyak nie..huhuhu
sblum nie boolat duk menghafal dlm bm jer...
sekarang terima la azabnye heheh...
pape pun boolat akan cube buat yang terbaik...
boolat akan berusaha semampu boolat..
insya'allah bsok berjalan dengan baik...
redho n bertawakal jer....
mudah2 an..dipermudahkan la boolat menjawab ujian bsok
...AMIN..